Efterlysning: Amerikabrev och emigrantfoton

Vår bästa lokalhistoria skrivs av folket själv. Under åren 1850-1940 åkte tusentals till Amerika och Kanada och skrev brev och skickade foton därifrån. Vi är mycket intresserade av att få en kopia av dessa brev, dokument och foton och visa upp dem på denna sida. Vi ämnar skapa en databas för amerikabrev, dokument och foton från hela Nordkalotten. Många av breven är skrivna på finska. Bilder och brev finns även från Brasilien och Ryssland, och är något som är av stort värde. Några har t o m skrivit dagböcker. Mycket av detta kastas numera bort av ren okunskap om deras egentliga kulturhistoriska värde för regionen som helhet. Skicka dem till oss och vi visar deras egentliga värde. Vi söker även få kopior av de brev som lokalbefolkningen på Nordkalotten skickade till sina släktingar på andra sidan Atlanten.

Kasta inte bort vår regionala historia! Lite grann om vad vi söker finner man i hemsidan för Kainulasjärvi där man börjat utveckla konceptet Emigranthistoria.

Mer information om emigrationen till Amerika för du härifrån (på meänkieli): Amerikan emikrantit

Om ni har brev, dokument och foton från gångna tider är vi intresserade av dessa. I synnerhet emigrantperioden är av stort intresse. Skriv till mig och berätta: birger.winsa@comhem.se

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.