Kurt Eriksson – Sarvisvaara – Om hemgården – Kortfilm 1

Kurt Eriksson – Sarvisvaara. Kortfilm 1 av 7.

Byn Sarvisvaara ligger ca 7 mil från tätorten Gällivare och är en by som har ena foten i den skogsamiska kulturen och den andra i den meänkielispråkiga myllan. Den specifika finska dialekten som talas i Sarvisvaara och byarna runt omkring har fortfarande starka drag från såväl de östfinska/karelska dialekterna som det lulesamiska språket, då främst genom låneord. En solig lördag satt vi hemma hos Kurt och pratade om allt möjligt. Om Sarvisvaara, om Kurt och Elisabeth, livet som sjöman, byalivet, skrönor och laestadianism. Kurt fick även besök av Nattavaara-bon Kalle Simonsson som även han deltog i diskussionerna. Dagen avslutades med ett besök på Kurts hemgård, gården där han växte upp, samt en robust blodpaltslunch.

Torbjörn Ömalm – film, producent, redigerare
Elisabeth Kurtsdotter – medhjälpare
Järämän Svenkka – medhjälpare

- Juli 2014

This entry was posted in film. Bookmark the permalink.